Alles wat u moet weten over het oor en gehoor
Het oor is een mooi, maar complex orgaan. Het is zelfs één van de meest geavanceerde organen van ons lichaam. Het oor brengt het geluid zo naar de hersenen dat die kunnen bepalen waar het geluid vandaan komt en wat de klanken en toonhoogtes zijn. Dit gebeurt te midden van soms heel veel andere geluiden.
Het gehoororgaan bestaat uit drie delen:
1. het uitwendig oor
2. het middenoor
3. het binnenoor.
De geluidsinformatie wordt verwerkt door het slakkenhuis (cochlea) in het binnenoor. Dit slakkenhuis is gevuld met vloeistof en bekleed met ontelbaar veel kleine haarcellen (zintuigcellen). Als de gehoorbeentjes geluidsgolven doorgeven, wordt de vloeistof in het slakkenhuis in beweging gebracht en buigen de haartjes. Hierdoor wordt een chemische reactie opgewekt die de bijbehorende zenuwuiteinden activeert. Deze zenuwuiteinden geven vervolgens een boodschap door aan het hersengedeelte dat geluidssignalen verwerkt. Daarnaast verwerkt het binnenoor informatie over het evenwicht.
Alle onderdelen van het oor zijn nauw met elkaar verbonden. Dat betekent dat een probleem of aandoening in het buitenoor, middenoor en/of binnenoor kan leiden tot verschillende vormen van gehoorverlies. Of tot een gehooraandoening zoals tinnitus (oorsuizen), de ziekte van Ménière (heftige duizelingen, gehoorverlies en oorsuizen) of hyperacusis (overgevoeligheid voor geluid).
Tinnitus of oorsuizen
Bij oorsuizen, oftewel tinnitus, hoort u geluiden die er niet zijn, zoals een ruis, een piep of gebrom. Soms een hoge toon een andere keer een lage toon. Continue of afwisselend. Er zit dus voortdurend een geluid in uw hoofd, soms in hele lichte vorm maar het kan ook uw leven beïnvloeden. Zo’n 1 miljoen mensen in Nederland hebben last van een vorm van oorsuizen. Dat is enorm veel, vandaar dat aandacht hiervoor heel belangrijk is.
Wat zijn de oorzaken van tinnitus?
Tinnitus kent vele oorzaken. Maar de belangrijkste is toch wel overbelasting van de oren. Overbelasting kan ontstaan door te veel en hard geluid maar ook door bijvoorbeeld een erg drukke periode in uw leven. Overal komen harde geluiden voor. Bijvoorbeeld bij een concert maar ook tijdens het werk. Als u elke dag geconfronteerd wordt met harde geluiden, denk aan slijpmachines, heipalen, de muziekindustrie of bijvoorbeeld kinderopvang dan kan er overbelasting ontstaan.
Wat kunt u doen als u erg veel last heeft van tinnitus?
De belangrijkste stap is hulp zoeken! De eerste stap is om naar uw huisarts te gaan. Daarna zult u verwezen worden naar de audicien, om zo de oorzaak van het oorsuizen te achterhalen en te kijken of er ook sprake is van gehoorverlies. Er wordt veelvuldig onderzoek gedaan naar oorsuizen er zijn continue nieuwe ontwikkelingen en behandelmethoden aan de hand van de nieuwe inzichten.
Wat kunt u doen als u erg veel last heeft van tinnitus?
Wij hebben al heel veel mensen gezien die last hebben van oorsuizen. Dit varieert van iemand die aangeeft een klein ruisje op de achtergrond te horen tot mensen die niet kunnen slapen van de piep die ze in hun oren horen.
We merken in de praktijk dat mensen met tinnitusklachten het prettig vinden om hun verhaal bij ons te doen. We gaan samen na of het duidelijk is wanneer de klachten zijn ontstaan of waardoor het is ontstaan. Soms kunnen mensen heel duidelijk aangeven dat het ontstaan is na bijvoorbeeld een heel hard geluid of nadat ze een ongeluk hebben gehad. Maar het komt ook voor dat mensen het idee hebben dat het is ontstaan na een heel stressvolle periode in hun leven en soms zijn de klachten niet echt te herleiden.
We gaan samen inventariseren wat de beste stappen zijn om te ondernemen. Vaak verwijzen we iemand met tinnitus op grond van het gesprek door naar de KNO-arts of Audiologisch Centrum.